Perhosefektin kierrätys- ja ekoilusivut

Sisustus
kierrätys- ja ekoilusivut.
Tervetuloa penkomaan!

Logoa klikkaamalla paluu etusivulle.
Tämä sivu viimeksi päivitetty
6.11.2010

Artikkelit Materiaalit Sisustus Ohjeita Haastattelut
Jouluaskartelu Pääsiäisaskartelu Muut juhlat Kuvia
Uusi blogi
Lahjaideat Virkkaus- ja neulontaohjeita Vanha blogi Linkit
Ota yhteyttä!


Halpa remontti
Pientä söpöä
Muistoille laatikot
Maalattavat verhot
Paperinarukulhot
T-paitamatot
Lasipurkkien koristelu
Tuikkulyhdyt Piltti-purkeista (HUOMAA varoitukset!)
Kurkkupurkkilyhdyt
Purkkeja pikkutavaroille
Vihersisustusta


Yleistä

Ekoilijan silmään näyttää aika huimalta kun lukuisissa erilaisissa television sisustusohjelmissa revitään ehjän oloisia keittiön kaapistoja ja erilaisia täysin toimintakuntoisia kodinkoneita heivataan "kierrätykseen" uuden tieltä sen sijaan, että alettaisiin kunnostaa ja muunnella vanhoja kalusteita.

Nenää kirveltää ajatus keittiössä viikko- ja kuukausitolkulla leijuvasta formaldehydin ja muiden pintakäsittelyaineiden katkusta, joka huokuu uusista kalusteista. Toisaalta mieltä kutkuttaa ajatus, että joskos ehtisi tuollaisen pois puretun roskalavaerän ja kaatopaikan väliin... sieltä löytyisi vaikka mitä kunnostettavaa ja muunneltavaa omaan sisustukseen tai kirpparipöydälle.

Jos et itse ehdi jahtaamaan roskalavoja, käväisepä täällä: www.tampereenrakennustori.fi tai vastaavassa paikassa tutustumassa tarjontaan. Löytyy nimittäin sellaista hienoa tavaraa, johon ei IKEA-sisustaja koskaan törmää.Kaikkein edullisin "remontti"


Aloita ympäristö- ja kukkaroystävällinen sisustusremontti siivoamalla. Kuulostaa aika tylsältä, mutta tekee ihmeitä asumistyytyväisyydelle kun laittaa asuntonsa vaikka edes kerran vuodessa asuntoesittelykuntoon.

Huomaa, että tämä ei ole sama asia kuin perhejuhlia varten siivoaminen, sillä silloin kotiisi on tulossa tuttuja ihmisiä. "Siivousremontissa" valmistelet asuntosi sellaiseen kuntoon, että sitä kehtaisi esitellä kenelle tahansa ventovieraalle nirppanokalle avoimessa asuntoesittelyssä.

Aikaa menee ainakin päivä tai pari. Joudut poistamaan näkyviltä tiettyjä asioita, joita et halua vieraille ihmisille näyttää Haluatko tosiaan katsella niitä itsekään, kun asiaa tarkemmin ajattelet?. Yrität varmaankin asetella huonekalut siten, että asunto näyttää mahdollisimman avaralta ja käytännölliseltä (vihdoinkin tulee vietyä varastoon kesä/talvivaatteet eteisestä). Todennäköisesti asettelet esille jotakin, jonka on tarkoitus luoda edustavaa kuvaa asunnon asukkaista, heidän persoonallisuudestaan, arvoistaan ja harrastuksistaan.

Kun olet valmis, lähde pois kotoa vähintään tunniksi tai pariksi. Veikkaan, että palatessasi olet melkein yhtä ihastunut näkemääsi kuin sisustusohjelmien "asiakkaat", jotka tuodaan silmät sidottuina uusittuun olohuoneeseensa.

Esillä on vain niitä tavaroita, jotka ovat itsellesi erityisen tärkeitä ja jotka korostavat omia hyviä puoliasi. Esillä olevat esineet myös erottuvat ympäristöstään, kun arkinen roina on raivattu pois ja värit kirkastettu imuroinnilla ja pölyjen pyyhkimisellä. Ja mikä parasta: Et joudu maksamaan asuntosi uutta ilmettä osamaksulla hamaan tulevaisuuteen.


Kysyttävää?

Pientä söpöä


Ompelutarvikelaatikot kaapissaSeuraavaksi esittelen joitakin pikkuvinkkejä sisustamisen yksityiskohtiin. Itse rakastan erilaisia laatikoita ja niiden päällystämistä. Kokeile erilaisia kankaita, tapetteja ja muita materiaaleja vaikka aivan tavallisen pahvilaatikon päälle - tavaroiden säilyttäminen on yleensä välttämätön paha, mutta säilytyslaatikon ei tarvitse olla ruma eikä tylsä.

Kaapin koko sisätilan saa parhaiten käyttöön rakentamalla sen sisälle oikean kokoisia laatikkoja. Etsimäsi pikkutavara löytyy helpommin pienestä kuin isosta laatikosta, kunhan pidät tavarat oikeissa laatikoissa ja merkkaat selvästi, mitä laatikon pitäisi sisältää.Kysyttävää?

Muistolaatikot

Vaikka suurin osa lastenvaatteista käytännön syistä jatkaa melko pian seuraavalle tarvitsijalle, vauva-aikaan kuuluu kaikenlaista ihanaa, joka tekee mieli laittaa talteen: Söpöimmät potkuhousut, ensimmäisten vuosien erilaiset onnittelukortit, ensimmäiset töppöset, ensimmäiset kengät, rakkain unilelu... Tärkeimmät muistotavarat kannattaa kerätä yhteen paikkaan, muuten ne katoavat kauan ennen lapsen rippikouluikää. Milläpä sitten nolataan jälkikasvua ensimmäisten tyttö/poikakaverien edessä ja mitä esitellään lasten puolisoille, kun aletaan odotella lapsenlapsia?

Alla olevat muistolaatikot ovat kevyitä marketista hankittuja puulaatikoita, jotka lasten mummi on  maalannut vesiliukoisilla seinämaaleilla (Biltemasta, jälleen kerran). Samaa ideaa voi soveltaa myös erilaisiin kirpparilta tai jätelavalta löytyneisiin laatikoihin. Tyylihuonekalujen pintakäsittelyssä pitää noudattaa tietyjä sääntöjä, jotta esineen arvo säilyy, mutta halpoja puulaatikoita voi maalailla mielin määrin ja millä maalilla tahansa.

Muistolaatikot kuva 1
Muistolaatikko kuva 2Muistolaatikko kuva 3


Kysyttävää?

Juuttikukka-rasia

Olipa kerran pakkausteippirulla. Se oli oikein hyvä omassa hommassaan. Rulla pyöri ja teippiä lähti maailmalle eripituisina pätkinä pakkauslaatikoiden kyljessä. Sitten eräänä päivänä lähti viimeinenkin teipinpätkä. Tyhjä teippirulla ei vielä tuntenut tarvetta vetäytyä kaatopaikalle, vaan ryhtyi suunnittelemaan uutta uraa ja alanvaihtoa. Se meni kimppaan tyhjän kahvisäkin ja pahvisen pakkauslaatikon kanssa. Kaikki kolme olivat ratkaisuun erittäin tyytyväisiä. Mukavahan se oli päästä ikänsä vetoisissa varastohalleissa pyörittyään nyt vähän parempiin piireihin, kansalaisten kaapin päälle.

Mitat: Halkaisija noin 9 cm, korkeus koristeineen noin 7 cm.

Juuttikankaalla verhoiltu teippirullapurkkiJuuttikankaalla verhoiltu teippirulla kansineen

Kysyttävää?

Maalattavat verhot

Olipa kerran kaksi puhelinluetteloyritystä, jotka kansalaisten pyynnöistä huolimatta halusivat molemmat erikseen palvella asiakaskuntaansa parhaansa mukaan. Seurauksena postiluukuista kolahteli puhelinluetteloita vähintään kaksi kertaa vuodessa. Suurinta osaa sivuista ei kukaan koskaan avannut, eikä niiden sisältöä nähnyt kuin painokone, joka ne painoi.

Materiaalina puhelinluettelopaperi on kuitenkin huippulaadukasta tavaraa. On sääli toimittaa avaamattomat luettelot suoraan kierrätyslaatikkoon. Paperinaruksi muutettuna (ks. narun ohje) luettelopaperista tulee erittäin hyvää, painoltaan kevyttä materiaalia erilaisiin sisustustarkoituksiin.

Perhosefekti ylpeänä esittää oman tuoteinnovaationsa: Maalattavat verhopaneelit. Sopeuta verhojen väri muuhun sisustukseen sen sijaan, että juoksisit kaupassa etsimässä "edes vähän sinne päin" -ratkaisua. Ja kun vaihdat seinän väriä, voit saman tien vaihtaa myös verhojen väriä yksinkertaisesti maalaamalla verhot uudelleen! Verhopaneelien huolto on helppoa imurilla ja/tai pölyhuiskulla. Ripustusvaihtoehtoja on yhtä paljon kuin kangasverhoillekin. Vain mielikuvitus on rajana erilaisille kuvioille, joita isompiin tai pienempiin paneeleihin voi toteuttaa. Sama koskee myös yksittäisten paneelien kokoa.


Verhopaneelit ikkunakoristeina


PaperinarupaneeliPaperinarupaneelipaperinarupaneeli
Kysyttävää?


Paperinarukulhot

Olipa kerran Asuntopörssi-lehti, joka ei tyytynyt osaansa määräaikaisen työsuhteen päätyttyä. Tarjolla oli vain uusia pätkähommia: lyhyt pesti biojätteen käsittelyssä tai remonttihommissa lattiatasolla. Kumpikaan vaihtoehto ei oikein napannut. Tabloidiläpyskä oli enemmän kotonaan pöytien päällä ja hyllynkulmilla.

Tappiokierteen katkaisemiseksi kertakäyttölehti tekeytyi paperinaruksi (ks. narun ohje) ja heti sille avautui aivan uusia tulevaisuuden näköaloja. Se jatkoi kiertymistään, sipaisi pintaan muutaman kerroksen vesiliukoista lakkaa ja katsos mokomaa: Syntyi napakka kulho! Painotuotteesta tuntui, että sen sisäinen kutsumus alkoi vihdoin tulla esiin.

Mitat: Halkaisija noin 26 cm, korkeus noin 9 cm. Ks. kulhon tekeminen.

Paperikulho oikein päinPaperikulho nurin


Kysyttävää?


T-paitamatot kylpyhuoneeseen

Olipa kerran aivan ii-haa-na t-paita, joka oli kertakaikkiaan pakko saada. Hyvä t-paita se olikin, kunnes farkkujen vyönsolki söi paidan vatsan seudulta täyteen pieniä reikiä. Tarinan loppu oli jo käsillä, mutta neuvokas t-paitapa lyöttäytyi yhteen parin kohtalotoverin kanssa ja synnynnäisinä kaunosieluina ne sanoivat perinteiselle räsymattoidealle kiitos ei. Pitsiä sen olla pitää!

Virkattuun kylpyhuoneen ovimattoon on kätevä kuivata jalkapohjat ovesta kulkiessaan. Ilmava matto myös kuivuu nopeasti ja sen voi huoletta pestä koneessa 40-60 asteessa niin usein kuin on tarvis.

T-paitamattojen halkaisija on noin 60 cm.

Teepaitamatto, sininenTeepaitamatto, pinkki


Kysyttävää?


Lasipurkit

Kun ruokakaupasta kantautuu joka tapauksessa kotiin tietty määrä lasipurkkeja, ne kannattaa mielestäni hyödyntää toiseen kertaan jo kotona, ennen kierrätyspisteeseen viemistä. Pimeiden iltojen vuodenaikana mainokset ovat täynnä erilaisia tuikkulyhtyjä ja kynttilänjalkoja. Lisäksi pöytien päällä tuppaa aina seilaamaan sekalaista pikkutavaraa, kuten kolikoita, kyniä, kumilenkkejä, virkkuukoukkuja jne. joille tarvittaisiin joku järkevä säilytyspaikka.

Iso lasipurkki by Sanna Somppi 2005Ota siis kätevimmän kokoiset ja hauskimman näköiset lasipurkit (tarvittaessa kansineen) joko tuikkulyhdyiksi tai pikkutavaran säilytykseen. Lastenruokapurkeista on helppo tehdä näyttävä ja yhtenäinen maustepurkkisarja keittiöön. Lasipurkkeihin voi pakata vaikka pipareita joululahjaksi tai karamelleja tuliaisiksi. Koristeellinen lasipurkki tekee  varmasti fiinimmän vaikutuksen kuin tavallinen karamellipussi.

Lasin koristelu on helppoa erilaisilla askarteluliikkeestä saatavilla väreillä, joista jotkut kestävät hellävaraisen vesipesun ja jotkut ovat jopa siirrettävissä muulle sileälle pinnalle.

Hyvä perinteinen menetelmä on lasipurkin siveleminen Erikeeperin tyyppisellä paksulla liimalla, joka kuivuu lapinäkyväksi, ja pyörittäminen sorassa, hiekassa, koristehiekassa, tms. Liimalla voi myös piirtää kuvioita lasin pintaan ja painaa tuoreen liiman hiekkaan tai vastavaan. Käytä strasseja, helmiä, metallilankaa... Uusiokäytön jälkeen lasi ja metalli sopivat edelleen kierrätykseen, kun rapsuttelet isommat kuvioinnit pois.
Lastenruokapurkit by Sanna Somppi 2005


Kysyttävää?


Tuikkulyhdyt pilttipurkeista


TÄRKEÄ HUOMAUTUS!

Jos olet tekemässä tuikkulyhtyä, valitse palamaton koristelumateriaali
ja sittenkin kannattaa asettaa lasipurkki palamattomalle alustalle.

Tehdastekoisetkin tuikkulyhdyt ja kynttilänjalat poksahtelevat joskus yllättävillä tavoilla! Kukaan ei voi mennä takuuseen elintarvikkeiden pakkaamiseen tarkoitettujen lasipurkkien toimivuudesta tai turvallisuudesta kynttilän kanssa.

Lastenruokapurkin pohjalle kannattaa laittaa puolen sentin kerros "asennushiekkaa",
sillä muuten lämpökynttilä hölskyy holtittomasti pienimmästäkin tönäisystä.

Katso myös tarkkaan, mitä on palavan kynttilän yläpuolella. Kuumuus nousee yllättävän korkealle! 

Jos olet tekemässä roikkuvaa lyhtyä, saat sopivasti huonolla ripustusmateriaalin valinnalla aikaan ikävän, mutta varsin tehokkaan palopommin.

PilttipurkkilyhtyPilttipurkkilyhty kuva 2

Parempi olla ylivarovainen kuin koditon tai vainaa.

Koko asunnon polttaminen ja naapuriasuntojen savustaminen remonttikuntoon
EI ole kohteliasta eikä varsinkaan ekologista.


Kysyttävää?

Kurkkupurkkilyhdyt


Iski inspiraatio laitella ulkovaloja syksyn pimeyttä torjumaan, mutta lyhtyjä oli vähemmän kuin lyhtykynttilöitä.

Apu löytyi kierrätyslasiastiasta, jonne oli kertynyt pari hauskasti kulmikasta kurkkuviipalepurkkia. Metallinkeräysastiasta löytyi niille oikeat kannetkin.

Lyhdyn väsääminen alkoi etikettien irrottamisella. Lämmin astianpesuainevesi irrotti laput muutamassa minuutissa.
Purkkien liotus
Tarvikkeita tekemiseen: Nauloja (mielellään tasakokoisia), vasarointialusta, vasara.

Huomaa vasaran varren pinkki teippaus, joka varmistaa että vasarani ei takuulla jää vahingossa yhdenkään oman arvonsa tuntevan miespuolisen remonttireiskan haltuun, vaan palautuu aina lopuksi minulle ;) Joku on sen jopa säikähtäneenä pudottanut kädestään tyttömäisen värin huomattuaan!
Tarvikkeet
Naulat kannen läpi poks poks mähdollisimman lähellä kannen reunoja. Naulat
Naulojen taivutus sivulle niin, että kannen metalli taipuu selvästi kuprulle. Naulojen taivutus
Kun naulat asettaa purkinsuun sisälle, ne ovat juuri sen verran ahtaalla, että kansi pysyy sentin, puolitoista avoimena.

Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että tämä ei ole mitenkään silmiähivelevän kaunis viritys mutta koska sen on tarkoitus tuoda valoa pimeään eikä olla päiväsaikaan ihailtava koriste-esine se sopii tarkoitukseen aivan hyvin.

Viritys on tarkoitettu ainoastaan ulkokäyttöön. Sisällä ei tällaista kannata poltella.
Valmis lyhtypurkkiKysyttävää?Vihersisustusta

Kirpparilöydöt, jotka eivät sinällään kelpaa alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa voi joskus hyödyntää vihersisustamisessa. Kannettomat teekannut ovat suorastaan klassikko yrttien suojaruukkuna, kukkaruukkuna tai maljakkona. Jos käytät nokallista teekannua tai kahvipannua kukkaruukkuna, laita pohjalle sorakerros viemäröinniksi. Jos tulee kasteltua liikaa, saat ylimääräisen kasteluveden kaadettua nokan kautta toisen kasvin juurelle.

Rairuohoa lasten kumisaappaissaToinen klassikko ovat kengät. Nämä heinäkengät olivat alunperin lasten kumisaappaat. Yhden euron hintaiset kirpparilöydöt eivät valitettavasti enää olleet vedenpitävät, joten leikkasin vartta lyhyemmäksi ja istutimme niihin lasten kanssa rairuohoa. Nämä rairuohot mahtuvat kapeallekin ikkunalaudalle vallan hienosti. Tiput on leikattu mämmirasian kannesta.

Heinäkenkä ikkunalla


Kysyttävää?