Perhosefektin kierrätys- ja ekoilusivut

Jouluaskarteluohjeita
kierrätys- ja ekoilusivut.
Tervetuloa penkomaan!

Logoa klikkaamalla paluu etusivulle.
Tämä sivu viimeksi päivitetty
25.11.2010

Artikkelit Materiaalit Sisustus Ohjeita Haastattelut
Jouluaskartelu Pääsiäisaskartelu Muut juhlat Kuvia
Uusi blogi
Lahjaideat Virkkaus- ja neulontaohjeita Vanha blogi Linkit
Ota yhteyttä!


Virkattu lumihiutale
Virkattu tähti
Koristeita maalatusta kankaasta
Joulupallo lahjanarusta (= pallon virkkaaminen)
Kranssipohja sanomalehdestä
Lankatonttu
Askartelua munakennoista
Vanhoja joulukoristeita
Joulukuun blogi 2007
(mm. kokoelma erilaisia käsin tehtyjä joulukortteja)
Jouluaiheinen käsityöläisen haastattelu
Piparkakkulaiva
Tonttuhahmot

Sokerilla kovettamisen ohje on piilotettu Virkkaus & neulonta -sivulle. (Tässä oli joku looginen ajatus takana, mutta en enää muista mikä.)


Virkattu lumihiutale

Valmis virkattu ja prässätty lumihiutale

Väkersin ohjeen ja mallin puolenyön kahta puolta ja valokuvat ovat normaalia Perhosefekti-laatua.
Toivottavasti saatte ohjeesta selvää. Oikeat lumihiutaleet ovat joka tapauksessa kaikki erilaisia.

Tarvitset: Lankaa, virkkuukoukun, mahdollisesti neulan (langan päättelemiseen)


1. Virkkaa 8 ketjusilmukkaan ja sulje ne renkaaksi piilosilmukalla.

2. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja tee renkaaseen 17 pylvästä. Tee lopuksi ketjusilmukkapylvään ylimpään silmukkaan piilosilmukka.

3. Virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja tee 2 pylvästä edellisen kerroksen pylväiden päälle.
Tähden virkkaaminen 1
4. Virkkaa 9 ketjusilmukkaa.

5. Virkkaa 3 pylvästä edellisen kerroksen pylväiden päälle. Toista kohdasta 4 kunnes kerros on valmis.

6. Virkkaa ensimmäisen pylvässarjan päälle 3 kiinteää silmukkaa.

7. Virkkaa ketjusilmukkaketjuun 4 kiinteätä silmukkaa kukin omaan ketjusilmukkaansa   -  ei siis lenkin ympäri, vaan yksitellen ketjusilmukoiden läpi. Virkkaa ketjun viidenteen ketjusilmukkaan 3 kiinteää silmukkaa ja sitä seuraaviin neljään ketjusilmukkaan yksi kiinteä kuhunkin. Ykköskuvassa koukku on siinä kohdassa, johon tulee 3 kiinteää samaan ketjusilmukkaan

8. Virkkaa pylvässarjan päälle 3 kiinteää silmukkaa ja toista kohdasta 7, kunnes kerros on valmis.
9. Virkkaa edellisen kerroksen ensimmäisen kiinteän silmukan päälle kiinteä silmukka.

10. Virkkaa 11 ketjusilmukkaa.

11. Tee pylväs ketjun neljänneksi ylimpään ketjusilmukkaan ja jatka vielä 4 pylvästä seuraaviin ketjusilmukoihin.

12. Virkkaa 8 ketjusilmukka ja toista kohta yksitoista: Tee pylväs ketjun neljänneksi ylimpään ketjusilmukkaan ja jatka vielä 4 pylvästä seuraaviin ketjusilmukoihin.

13. Toista kohta kaksitoista. Nyt sinulla pitäisi olla kuvan mukaiset sakarat valmiina.

14. Sakararypäs roikkuu surkeasti kolmen ketjusilmukan varassa. Tee niihin yksi pylväs kuhunkin.
Tähden virkkaaminen 2
15. Kiinnitä sakara kiinteällä silmukalla hiutaleen runkoon. Väliin jää yksi kiinteä silmukka eli sakaran tyveen jää yhden kiinteän silmukan kokoinen reikä.

16. Virkkaa kiinteä silmukat seuraaviin viiteen edellisen kerroksen kiinteään silmukkaan. Olet nyt siinä kohdassa jossa aiemmin virkkasit kolme kiinteää yhteen. Tee nytkin samoin: kolme kiinteää silmukkaa yhteen, jolloin lenkin huippu muodostuu entistäkin kumikkaammaksi.
Tähden virkkaaminen 3
17. Virkkaa 6 kiinteää silmukkaa seuraavien kiinteiden päälle. Olet nyt seuraavan sakaran tyvessä, viereisen kuvan osoittamassa paikassa.

18. Toista kohdasta kymmenen, kunnes kaikki sakarat ovat valmiit.
Tähden virkkaaminen 4
19. Työ on nyt periaatteessa valmis ja näyttänee viereisen kuvan mukaiselta epämääräiseltä mytyltä. Tähden virkkaaminen 5
20. Silittäminen parantaa asiaa huomattavasti. Pingottamiseen tarvitset runsaasti nuppineuloja - vähintään 24 kpl.

Malli on virkattu jostain puuvillaisesta purkulangasta koukulla nro 3 ja sen halkaisija on noin 18 cm. Sopii sellaisenaan pannunaluseksi tai patalapun koristeeksi. Ohuemmasta langasta pienemmällä koukulla saat aikaan joulukuusenkoristeeksi sopivan hiutaleen.
Tähden virkkaaminen 6
Voit myös kovettaa virkatun lumihiutaleen sokerilla, jolloin sen voi ripustaa vaikka ikkunaan. Ohuemmasta langasta tehtyä hiutaletta  voit käyttää lahjapaketin koristeena tai liimata sen puutikun päähän ja tökätä joulukukka-asetelmaan.

Kuten virkatun tähdenkin (ks. seuraava ohje) kohdalla, älä ujostele käyttää loppuun langanjämiä. Värillä ei ole niin väliä, sillä voit aina kuorruttaa tai maalata lopputuloksen oikean väriseksi.


Versio 2:

Virkattu lumihiutale, malli Silja Line Näin hieman tämän tapaisia virkattuja lumihiutaleita Silja Linen matkamyymälän ikkunassa jouluna 2009. En kopioinut mallia sellaisenaan vaan tein muistikuvan mukaan samantyyppisen sakararatkaisun.

Suuntaa-antava ohje:

  1. 8 kjs, sulje piilosilmukalla lenkiksi.
  2. 5 kjs, 17 pitkää eli kaksinkertaista pylvästä joiden välissä aina yksi kjs, sulje kerros piilosilmukalla 4:nteen kjs:aan.
  3. Tee yksi kiinteä silmukka pitkien pylväiden väliin, 6 kjs, jätä yksi pylväs väliin ja tee seuraavan pylvään päälle 2 pp. Pylväät siis tulevat pylväiden päälle, kiinteät silmukat pylväiden väleihin.
  4. 6 kjs, jätä yksi pylväs väliin ja tee kiinteä silmukka pylväiden väliin. Toista, kunnes kerros on valmis. Sulje kerros kiinteällä ketjusilmukalla aloitus-ks:n päälle.
  5. 8 kjs, kaksi yksinkertaista pylvästä edellisen kerroksen pitkien pylväiden väliin, 8 kjs, kiinteä silmukka edellisen kerroksen kiinteän silmukan päälle. Toista, kunnes kerros on valmis. Sulje kerros kiinteällä ketjusilmukalla aloitus-ks:n päälle.
  6. 10 kjs, yksinkertainen pylväs edellisen kerroksen pylväiden väliin.
  7. 8 kjs, sulje lenkiksi piilosilmukalla pylvään päähän. Toista 2 kertaa, niin saat yhteensä kolme lenkkimäistä "sakaraa".
  8. Tee yksi pylväs edellisen pylvään viereen.
  9. 10 kjs, kiinteä silmukka edellisen kerroksen kiinteän silmukan päälle. Toista, kunnes kerros on valmis. Sulje kerros piilosilmukalla aloitus-ks:n päälle.
  10. Katkaise lanka, päättele langanpää piiloon, pingota ja prässää tai koveta sokerilla. Pingottamiseen tarvitset 18 nuppineulaa.


Versio 3:

Lopuksi vielä toinen yritelmä aiheesta. Tästä opimme, että virkattujen lumihiutaleiden kehittelyssä kannattaa muistaa rakenteen tukevuus, vaikka pyrkimys tietenkin on mahdollisimman siroon ja keveään lopputulokseen.

Liian iso virkattu lumihiutale 1Liian iso virkattu lumihiutale 2
Tämä tähti (halkaisijaltaan noin 30 cm) on virkattu paksusta keinokuituisesta neulelangasta tarkoituksena tehdä iso, säihkyva koriste ripustettavaksi olohuoneen ikkunaan. Se on ensin kovetettu sokerilla, liian heikkorakenteiseksi havaittu, hylätty jonnekin laatikon pohjalle, otettu esiin seuraavana talvena ja kokeiltu kovettamista Erikeeperillä kuorruttamalla. Aika rimpulaksi jäi sittenkin. Keskiössä oleva renkula olisi pitänyt alun alkaenkin tehdä isommaksi ja tukevammaksi, jotta se jaksaa pysyä muodossaan ja kannatella sakaroita. Koko hökötys on virkattu pelkillä ketju- ja kiinteillä silmukoilla.


Virkatuista tähdistä voi kehitellä hienoja asetelmia, kuten Kesän lapsi on tehnyt. Samassa blogissa on monta muutakin hauskaa ideaa, kuten virkatut kärpässienet niille, joille kärpässienihahmo on juuri se joulukuusen must-juttu.


Kysyttävää?Virkattu tähti


Tarvitset: Lankaa, virkkuukoukun, mahdollisesti neulan
(langan päättelemiseen)

Langaksi käy mikä tahansa lanka jota voi virkata. Jos väri on väärä, voit maalata lopputuloksen, kuorruttaa sen liimalla ja hileillä, talouspaperinöyhdällä, hiekalla, ryyneillä tms. Joulukuuseen tai ikkunaan  ripustettaviin virkattuihin tähtiin on siis hyvä hukata epämääräisiä langanjämiä.

Malli on virkattu kolmosen koukulla jostain puuvillaisesta purkulanganpätkästä ja reunassa on Novitan Silver-lankaa.

Huomaa, että alla oleva malli aivan hatusta reväisty nopeasti valmistuva räpiskä.

Suunnittele oma mallisi
näin:

Päätä, montako sakaraa tähteesi tulee ja tee aloitusrenkaaseen sama määrä lenkkejä, pylväsryppäitä tms. sakara-aihioita. Loppuosa suunnittelusta on sen ratkaisemista, miten saat tähden sakaran kärjen ja sakaran tyven korkeuseron kasvatettua sopivaksi, jotta työstä tulee tähden muotoinen.


1. Virkkaa 6 ketjusilmukkaa ja sulje renkaaksi piilosilmukalla.

2. Virkkaa 10 ketjusilmukkaa ja kiinnitä kiinteällä silmukalla aloitusrenkaaseen. Toista 4 kertaa. Virkkaa lopuksi 5 ketjusilmukkaa ja kolminkertainen pylväs aloitusrenkaaseen. Sinulla on nyt aihiot kuudelle sakaralle.

3. Virkkaa 6 ketjusilmukkaa ja siirry kiinteällä silmukalla viereisen lenkin kärkeen. Toista, kunnes pääset takaisin ensimmäisen lenkin kärkeen (siihen, jossa on se kolminkertainen pylväs). Tee siihen piilosilmukka.
Virkattu tähti 1
4. Virkkaa 8 ketjusilmukkaa. Tee ketjun päähän pieni lenkki virkkaamalla piilosilmukka viidenteen ketjusilmukkaan alhaalta ylöspäin laskettuna. Virkkaa kolminkertainen pylväs joka kiinnittyy samaan kohtaan josta kahdeksan ketjusilmukkaa lähtivät liikkeelle.

5. Virkkaa 5 ketjusilmukkaa, kiinnitä kiinteällä silmukalla sakara-aihioiden väliseen lenkkiin ja virkkaa toiset 5 ketjusilmukkaa.
Virkattu tähti 2
6. Tee kolminkertainen pylväs seuraavan sakara-aihion kärjessä olevaan kiinteään silmukkaan, virkkaa 3 ketjusilmukkaa ja tee niistä pieni lenkki kiinnittämällä ne pylvään kärkeen piilosilmukalla. Tee viereen (saman kiinteän silmukan päälle) toinen kolminkertainen pylväs. Toista kohdasta 5 kunnes kerros on valmis ja lopeta piilosilmukalla ensimmäisen sakaran kärkeen tekemäsi pienen lenkin juureen.
7. Vaihda hopealankaan. Voit aloittaa mistä kohdasta haluat. Sakaran tyvessä olevan kiinteän
ketjusilmukan päälle tulee kiinteä ketjusilmukka, 3 ketjusilmukkaa, kiinteä silmukka  sakaraan johtavan lenkin keskikohtaan. Sakaran kärjessä olevaan pieneen lenkkiin tulee 2 kiinteätä ketjusilmukkaa, 3 ketjusilmukkaa ja toiset 2 kiinteää silmukkaa, jonka jälkeen 3 ketjusilmukkaa, kiinteä silmukka sakaran kyljen ketjusilmukoihin, jne.

Lopputuloksen voit kovettaa sokeriliemellä. Varaa silloin pahvinpala ja kuusi nuppineulaa per tähti, että saat tähden pingotettua muotoonsa.
Virkattu tähti 3
Jos et koveta tähteäsi, prässäys tekee sille terää. Siinäkin kannattaa käyttää apuna nuppineuloja. Kärsimätön ja/tai kiireinen prässää silitysraudalla, kiireettömämpi ja energiapihimpi kastelee tähden vedellä ja pingottaa kuivumaan muutamaksi päiväksi. Virkattu tähtiKysyttävää?Koristeita maalatusta kankaasta

Jouluinen sydänkoriste ikkunaanJoulukoristeita voi tehdä vaikkapa maalatusta kankaasta. Maali jäykistää jo ennestään jäykänpuoleisen kankaan niin, että sitä voi kuitenkin vielä leikata kunnollisilla saksilla, mutta leikatut palat pysyvät ryhdissään eivätkä rispaa reunoista.

Oma suosikkimateriaalini on rikkinäinen juuttisäkki, jota ei tarvitse edes pestä tätä käyttötarkoitusta varten. Riittää, kun ravistelee kankaasta isoimmat roskat pois. Muutkin karkeat kankaat sopivat tähän käyttöön erinomaisesti. Hyvää materiaalia voisi olla vaikkapa pois heitettävän sohvan verhoilukangas. Mitä röpöliäisempi pinta, sen parempi!

Varaa reilun kokoinen pahvilevy maalausalustaksi ja sivele maalia (remontin jämämaalia tai varta varten askarteluun hankittua vesiliukoista seinämaalia) kankaalle. Tarvittaessa voit pingottaa kankaan pahvin päälle nuppineuloilla, jotta se pysyy suorana. Voit tehdä joko tarkoitukseen sopivan kokoisia maalattuja länttejä tai maalata koko kankaanpalan. Anna pinnan kuivahtaa hetki, käännä kangas ja maalaa toinenkin puoli. Anna kuivua seuraavaan päivään mahdollisimman suorana. Kankaaseen jääviä ryppyjä on tosi vaikea suoristaa maalin kuivuttua. Kannattaa välillä muistaessaan käydä nostamassa kangasta irti alusta, ettei se kuivu kiinni pahviin. Leivinpaperin tai voipaperin päällä kuivatessa maali ei tartu alustaan.


Hileetön kangaspipariKoristeltu kangaspipari


Kun maalattu kangas on kuivunut, piirrä sille haluamasi kuviot vaikkapa piparkakkumuottien avulla ja leikkaa irti. Koristele. Ripusta. Jos maalattu pinta miellyttää itsessään silmää, sitä ei välttämättä tarvitse erikseen hileillä sun muilla pilata.

Itse koristelen pursottamalla yleisliimaa kankaan pintaan ja ripottelemalla päälle reippaasti askartelukiillettä. Jää vähemmän valmiiden kiilleliimojen muovituubeja roskikseen heitettäväksi, kun liiman voi ottaa isommasta purkista tai tuubista ja samaa liimaa voi käyttää muuhunkin. Ylimääräinen irtokiille kannattaa ravistella vaikkapa A4-arkille ja kaataa takaisin purkkiin. Riittää sekin pidempään sillä tavalla.

Koristeluun voi tietenkin käyttää vaikka mitä: hiekkaa, soraa, suolaa, sokeria, erilaisia ryynejä ja rouheita, pumpulia, paperisilppua... Mielikuvitus asettaa rajat! Ja liiman asemasta voi käyttää vaikka maalia tai lakkaa, liisteriä... mitä tahmeata, tahraamattomaksi kuivuvaa ainetta nyt sattuukin kaapin perukoilta löytymään.

Joulukoriste maalia ja kangasta

VINKKI:
Samalla tavalla voi valmistaa muitakin roikkuvia juttuja kuin joulukoristeita.
Jos seinän maalaamisesta jäi maalia yli, tee vaikka takuulla samaan värimaailmaan sointuva oviverho maalatuista kangaskiekoista. Sävyä voit muuttaa sekoittelemalla samantyyppisiä maalinjämiä keskenään.
Voit tehdä vaikka oviverhotekniikalla toteutetun ikkunaverhon. Tai vauvalle mobilen (ei tosin suuhunpantavaksi).


Kysyttävää?Joulupallo joulupakettien lahjanarusta

Lahjanarupallo Nappaa vaivihkaa lahjanarut talteen, kun paketteja avataan. Tukevasti kasassa pysyvät kauniit ruusukkeet ja muut koristukset tietenkin kannattaa käyttää sellaisinaan uudelleen paketin päällä. Muista, että tavallinen lahjapaperi värikkäine painatuksineen ja teipinpaloineen ei ole tervetullutta sanomalehtipaperin keräyslaatikkoon, vaan kuuluu sekajätteisiin tai takan sytykkeisiin.

Avaa lahjanarujen solmut ja ota esiin kolmosen tai nelosen virkkuukoukku. Alla on pallon ohje ja joitakin kuvia työn edistymisestä.

Aloituskiekko: Virkkaa narusta kolme ketjusilmukkaa. Tee ketjun ensimmäiseen silmukkaan kolme kiinteää silmukkaa. Seuraavan ketjusilmukan paikantaminen on tämän jälkeen melko hankalaa, joten tökkää koukku silmämääräisesti sopivalta näyttävään koloseen ja tee siihen kaksi kiinteää silmukkaa (=ks). Samoin seuraavaan ketjusilmukkaan (tai arviolta oikeaan silmukkaan). Narusta alkaa muotoutua kiekko.

Virkkaa ensimmäiseen kiinteään silmukkaan (niitähän tuli tehtyä yhteensä seitsemän) kaksi ks, samoin kaikkiin seuraaviin, kunnes olet tehnyt täyden kierroksen. Ylimmässä kerroksessa on nyt arviolta 14 ks. (Isompi pallo: Tee seuraavalla kierroksella joka toiseen kiinteään silmukkaan kaksi ks, joka toiseen yksi ks.)

Kyljet: Tee seuraavat kolme kerrosta lisäilemättä eli yksi ks kunkin kiinteän silmukan päälle. Kiekko alkaa alkaa kipristyä palloksi. En todennäköisesti enää tiedä mistä kerros alkaa, mutta ei hätää. Kun työn korkeus on silmämääräisesti suunnilleen sama kuin pallon halkaisija, voit aloittaa kaventamisen.

Kaventaminen: Tee tavallinen kiinteä silmukka, mutta "unohda" vetää viimeinen lenkki kahden koukulla olevan lenkin läpi. Tee seuraava kiinteä silmukka ja vedä nyt lenkki kaikkien kolmen koukulla olevan silmukan läpi. Kavennus on valmis! Toista, kunnes pallo umpeutuu.

Pallon ohjekuva 1 Pallon ohjekuva 2 Pallon ohjekuva 3 Pallon ohjekuva 4

Jos ja kun yksi narunpätkä loppuu kesken, vedä narun häntä kiinteän silmukan läpi ja jatka seuraavalla narunpätkällä kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Pieni pallo pysyy muodossaan ilman täytteitäkin, mutta isompaan voit laittaa ennen kaventamista täytteeksi pumpulia, paperitollon tai vanua - mitä sopivaa, kevyttä ainetta nyt sattuu käsillä olemaan. Pallosta tulee isompi, kun teet aloituskiekosta isomman.

 Samalla tekniikalla voit tehdä palloja mistä tahansa materiaalista, jota pystyy virkkuukoukulla virkkaamaan. Kokeile vaikka purkulangasta virkattuja palloja, jotka voit kirjailla neulalla ja langalla. Tai suikaloi muovipussia ja koristele valmis pallo strasseilla ja kimalteella. Alla olevan kuvan pallo on virkattu suikaloidusta pakastehernepussista.

Pallo Euroshopper-pakastehernepussistaKysyttävää?Kranssipohja sanomalehdistä


Sanomalehtikranssit

Sanomalehtikranssien tekeminen ei ole vaikeata.
Oikeastaan se vaatii ainoastaan sen, että sattuu saamaan päähänsä tehdä niitä.

Tarvitset: Sanomalehtiä ja maalarinteippiä, mahdollisesti paperin leikkaamiseen soveltuvat sakset

Tabloidikokoiset lehdet ovat minun suosikkejani askartelussa, mutta yhtä hyvin voit käyttää "isoja" lehtiä, joiden aukeamat leikkaat pystysuunnassa halki. Yhteen kranssiin menee ehkä pari Aamulehden viikonloppunumeroa.
Kranssiohje kuva 1
Aloita teippaamalla 4-5 sivun lyhyet reunat yhteen, niin että saat pitkän suikaleen. Älä tee siitä liian pitkää: parimetrinen suikale riittää. Maalarinteippiäkään ei tarvitse käyttää koko sauman matkalta, vaan kolme noin 10 cm pätkää riittää yhteen liitoskohtaan.
Kranssiohje kuva 2
Rypistele suikale (tämä ehkäisee reunojen repeilyä) ja kierrä rinkulaksi eli kranssiksi. Pujota suikaleen häntä pari kertaa rinkulan läpi ja teippaa päät kiinni rinkulaan.

Tässä on hyvä kranssin alku, jonka voit maalata sellaisenaan, päällystää muunlaisilla papereilla tai kangaspaloilla tai käyttää jopa havusidoksien pohjana Huolellisesti tehty havukranssin sanomalehtirunko (johon kylläkin tarvitset enemmän paperia kuin mitä tässä on käytetty) kestää kyllä yhden talven vaikkapa hautausmaalla ja maatuu lopulta, toisin kuin styroksirinkulat.

...tai voit jatkaa varsinaisen sanomalehtikranssin tekemistä.

Kranssiohej 3
Teippaa neljä tai viisi sivua pitkäksi suikaleeksi, rypistele ja kierrä ryppyisen suikaleen pää kierteille. Teippaa pää maalarinteipillä rinkulan kylkeen kiinni.

Tästä se lähtee: Pidä kiinni pitkästä suikaleesta ja kieputa toisella kädellä kranssia, niin että suikaleeseen muodostuu lisää kierrettä. Kun kierrettä on syntynyt noin 15-20 cm lisää, työnnä suikale kranssin läpi ja paina kierre rinkulaa vasten.

Mitä tiukemmalle jaksat kierteen kieputtaa ja mitä tiiviimmin painat uuden kierroksen edellistä kranssin ympärille kiedottua vasten, sitä tiiviimpi ja tukevampi kranssistasi tulee.
Kranssiohje 4

Tässä kohdassa huomaat, miksei kannata kerralla käyttää muutamaa sivunmittaa pidempää suikaletta:
Koko ryppyinen, kierrettävä suikale pitää vetää moneen kertaan kranssipohjan läpi. Parimetrinen lonkero on helpommin hallittava kuin kymmenenmetrinen eikä repeile yhtä helposti.

Kun suikale on kokonaan kierretty kierteille ja kierteet pyöräytelty kranssirinkulan ympärille, teippaa suikaleen pää kiinni rinkulaan. Tee uusi suikale, rypistä se ja jatka samasta kohdasta eteenpäin. Halutessasi voit teipata loppuunsa tulevan ja uuden suikaleen päät yhteen hieman ennen kuin edellinen suikale tulee loppuunsa.

Jatka, kunnes kranssin runko on kokonaan verhoitunut kierteisiin silmukoihin ja teippaa lopuksi viimeisen suikaleen pää kiinni runkoon niin, että teipit jäävät viereisten silmukoiden alle piiloon.

Valmis!

Lopputuloksen voi käyttää havukranssin runkona, jolloin se peittyy kauttaaltaan tai maalata, jolloin väristä tulee yhtenäinen ja kiekuran kestävyys paranee maalin toimiessa liimana.
Kranssiohje kuva 5


Kysyttävää?Perinteisen lankatontun ohje

Perinteinen lankatonttu

Kysyttiin sellaisen lankatontun ohjetta, johon ei tarvita paperimassapäätä. Alla olevalla ohjeella syntyy lankapäinen tonttu, mutta ohjetta soveltamalla (jätä kaula pois) saat tehtyä myös massapäätontun vartalon.

Tee lankatontun vartalo esim. näin:

1. Kieputa harallaan olevien sormien tai sopivanlevyisen pahvinpalan (10-15 cm) ympäri 20 kierrosta punaista neulelankaa.

2. Solmi lankakiepin langat yhteen yhdestä kohdasta. Sidontalangat  saavat olla vähintään 10 cm pitkiä, sitä lyhyempien solmiminen on todella hankalaa. Langanpäät on solmimisen jälkeen helppo leikata saksilla huomaamattomiksi.
Tontunteko1
3. Jaa langat puoliksi, 10 lankaa toiseen ja 10 lankaa toiseen kieppiin. Kiepit ovat kiinni toisissaan sidontalangalla.
Tontunteko2
4. Sido lankakieppien päät sidontalangoilla noin 1 - 1,5 cm etäisyydeltä kiepin päästä. Näistä tulee jalat.
Tontunteko3
5. Tee uusi lankakieppi, johon tulee noin 10 kierrosta lankaa. Sido kieppi yhteen kuten edellä.

6. Sido uuden kiepin päät noin 1 - 1,5 cm etäisyydeltä kiepin kummastakin päästä. Näistä tulee kädet.
Tontunteko4
7. Pujota käsikieppi jalkakiepin keskelle ja sido tontun vyötärönkohta langalla. Sidontalanka saa nyt olla vähintään 20 cm pitkä.
Tontunteko5Tontunteko6

8. Kun vyötärönkohta on löytynyt, sido saman sidontalangan päillä myös kaula. Sido keskiruumis vielä ristiin pari kertaa, että kädet pysyvät paikoillaan. Älä sido liian tiukkaa pakettia tai käy kuten kuvassa, koko keskiruumis katoaa...
Tontunteko7Tontunteko8

9. Muotoile tontun vartalo käsissäsi, lisää partaa (pumpulia, vanua) ja tonttulakki punaisesta kankaasta/huovasta/kreppipaperista liimaamalla. Taitava lisää silmät mustalla langalla kirjomalla tai helmiä liimaamalla.

Pahoittelen kuvanlaadun heittelehtimistä. Jossain sen täytyy näkyä, mikä ero on ammattilaisen ja amatöörin kuvilla :)

Toinen tapa tehdä samanlainen tonttu: Joulumuorin ohje. Pahvinpala voi tontunteossa olla hyvä apu, jos tekijällä ei jostain syystä ole kovin vetreät kädet.


Kysyttävää?Askartelua munakennoista


Kymmenen munan munakennoista saa sopivasti leikkaamalla lumisia vuoria, kuusikkometsän, haamurivistön...

Munakennoista leikatut rivistöt on tässä maalattu valkoisella vesivärillä
Leikatut munakennot
Yksittäiset "kuuset" muuttuvat nyt enkeleiksi. Tarvikkeina massapalloja, joihin lapset piirsivät naamat, iso silmäneula, hopealankaa. Munakennoaskartelua
Lanka sopivan pituiseksi lenkiksi, johon valtavan iso solmumötikkä. Lenkki silmäneulan avulla alakautta enkelin mekon huipun ja massapään läpi. Solmu jää piiloon mekon alle. Munakennootuksen kokoaminen
Kaljupäisten munakennoenkelien ryhmäkuva. Kajupäiset munakennoenkelit
Tukka parantaa enkelin viehätysvoimaa huomattavasti.

Tässä tukka on leikattu tavallisilla yleissaksilla loppuun palaneen lämpökynttilän kuoresta. Ripustuslenkki pistetään hapsutetun kuoren läpi, joten se ei hevillä putoa päästä. Tippa liimaa estää peruukkia pyörähtelemästä.
Hopeatukkainen munakennoenkeli
Toinen enkeli sai hiukset pellavalangasta. Pellalankatukkainen munakennoenkeli
Kolmas enkeli vaihtoi alaa ja siitä tulikin tonttu.

Hattu on punaista paperia, kädet ja jalat paksua lankaa (paksu pakettinyöri voisi olla vielä parempi valinta) ja muhvi + töppöset on leikattu munakennon kansiosasta.

Jalat on kiinnitetty solmimalla ne ripustuslenkin kanssa solmuun ja kädet pistetty neulalla mekon sivulta sisään ja ulos. Langanpäät peittyvät tontun käsissä olevan muhvin sisään.
Munakennotonttu

Tämäkin ohje on vain suuntaa antava oman ideoinnin pohjaksi.
Olen varma, että osaat tehdä vielä hienompia tonttuja ja enkeleitä.
Hyvää joulunodotusta kaikille!


Munakennoista voi myös tehdä sytykekukkia tai -ruusuja. Jos et ole vielä kokeillut, kannattaa kokeilla. Sytykeruusut kelpaavat vaikka lahjaksi tai erilaisten yhdistysten arpajaisiin palkinnoiksi, kun pakkaat valmiit ruusut kauniisti.

Huom. Kotimaisen turistikohteen käsityöläismyymälässä yksittäisen sytykeruusun myyntihinta kesällä 2010 oli 1 euro/kpl.

Jos ruusuja on tullut tehtyä jo kyllästymiseen saakka, kokeile vaihtelun vuoksi muiden kukkalajien väkertämistä:


Sytykekukkia

Kuten kuvasta näkyy, kukkien kokoamiseen on käytetty villalankaa.
Langan avulla myös kukkien dippaaminen steriiniin käy kätevästi.

Hyvä "oikean" sytykeruusun ohje löytyy vaikkapa blogeista Sopulisiankantaa ja Hukkapuikko (aivan sivun lopussa, sitä ennen sivulta löytyy paljon kivoja jouluaskartelujuttuja.)


Kysyttävää?


Vanhoja (>25 vuotiaita) joulukoristeita langasta ja vähän muustakin.

Näihin ei ole varsinaista ohjetta, mutta jos haluat itse toteuttaa jonkin näistä etkä tiedä kuinka se tehdään, voin koettaa säveltää jonkinlaisen ohjeen tai työselostuksen. Kaikkien tekeminen onnistuu kierrätysmateriaaleista.

Puurenkaaseen värkätty partatonttu

Puurenkaaseen värkätyt tontut, pari

Joulupussi juuttikankaasta Joulupussi juuttikankaasta
Käpyjoulutähdet ryhmäkuvassa Käpytähti altapäin
Käpytähti Käpytähdet ja tiuku
Neulottu tonttupari
Neulottu tonttutrio


Kuvat otettu appivanhempien yksityisestä kokoelmasta.Kysyttävää?


Tonttuhahmot

Klassiset tonttuhahmot. Tallenna kuva omalle koneelle, säädä kokoa tekstin- tai kuvankäsittelyohjelmalla, tulosta ja piirrä ääriviivat pahvikaavoja varten. Tai mitä nyt sitten teetkin.

Tonttupoika kynttilän kanssaTonttutyttö lyhdyn kanssa

Tässä ylläolevat hahmot on leikattu ketsuppipullon kyljestä:

Ketsuppitontut
Ketsuppitontut 2

Kysyttävää?